نکات مهم مسواک زدن صحیح
نکات مهم مسواک زدن صحیح، که باید بدانیم
شاید مسواک زدن به روش دقیق در ابتدا کمی وقت گیر به نظر برسد، اما به مرور انجام آن ساده تر خواهد شد. گاهی مسواک زدن در ابتدا ممکن است باعث خونریزی لثه شود، اما اگر لثه ها سالم و طبیعی باشند به تدریج متوقف خواهد شد. درصورت ادامه خونریزی با دندانپزشک تماس بگیرید.
فشار بیش از حد به برس مسواک، سبب مچاله شدن الیاف می شود و مسواک زدن را بی اثر می سازد. به علاوه موجب سایش مینای دندان ها و تحلیل یا زخم شدن لثه ها خواهد شد.
مسواک زدن باید دقیق و بدون عجله باشد
هدف از مسواک زدن، برداشتن و پاک کردن پلاک میکروبی از روی دندان ها و شیار لثه ای است. در حالیکه عده ای گمان می کنند هدف از مسواک زدن سفید کردن دندان هاست. باید توجه داشت که رنگ دندان ها در اثر مسواک زدن عوض نخواهد شد.
در پایان مسواک زدن دندان ها، باید سطح زبان را هم مسواک زد. این کار باعث پاک شدن میکروب ها از سطح زبان و تازگی و خوش بویی تنفس می شود. پس از مدتی به علت استفاده مستمر، موهای مسواک خمیده خواهند شد. در چنین حالتی لازم است مسواک جدیدی را جایگزین مسواک فرسوده نمایید.
معمولا عمر مفید یک مسواک که به درستی مورد استفاده قرار گیرد 3 الی 4 ماه است. امروزه مسواک هایی تولید شده که مدت زمان استفاده از آن ها به وسیله رنگ مخصوصی مشخص شده است.
مهم ترین عامل در زدودن جرم های میکروبی، چگونگی مسواک زدن است و خمیر دندان نقش چندانی ندارد. بنابراین حتی بدون وجود خمیردندان نیز مسواک به تنهایی در حفظ سلامت دندان ها و لثه ها موثر و مفید خواهد بود.
بهترین مسواک ها هم وقتی مرطوب شوند، حدود 30 درصد نرم تر می شوند، بنابراین نباید برای مرطوب کردن الیاف مسواک از آب گرم استفاده شود. پس از استفاده از مسواک باید آن را زیر جریان شدید آب گرفت تا ذرات خمیردندان و میکروب ها از آن جدا و پاک شود و پس از تمیز کردن آن را در هوای آزاد قرار داده تا کاملا خشک شود.
بنابراین سرپوش ها یا ظروف نگهداری مسواک باید سوراخ هایی برای عبور هوا داشته باشند، چون ظرف های بدون منفذ سبب رشد میکروب ها در مسواک خواهند شد.
هدف از بهداشت دهان و دندان
هدف از بهداشت دهان و دندان، رعایت اصول خاص بهداشتی و تمیز کردن دهان و دندان جهت حفظ سلامت بافت های دندانی و دهانی است. ساده ترین وسیله جهت تمیز کردن دهان و دندان در منزل مسواک است.
باید توجه داشت که رعایت بهداشت دهان و دندان باید از همان ابتدای تولد آغاز گردد. پاک کردن لثه های کودک توسط یک گاز یا لیف مرطوب در این دوران توصیه می شود. با رویش اولین دندان های شیری، که در حدود 6 ماهگی آغاز می شود، تمیز کردن دندان ها اهمیت بیشتری می یابد.
مسواک
طبق تحقیقات انجام گرفته در حوزه دندانپزشکی، از آنجا که پاک کردن و از بین بردن پلاک دندانی در سطوح مختلف دندان ها اولین قدم برای پیشگیری از پوسیدگی دندان و بیماری های لثه است و این عمل تنها به طور موثر به وسیله مسواک انجام می گیرد، انتخاب مسواک که عمل فوق را به خوبی انجام دهد بسیار مهم می باشد.
مشخصات مسواک طبی
– دسته مسواک باید به راحتی در دست جای گرفته و مواد تشکیل دهنده آن بی ضرر باشد.
– طول قسمت مویی آن در حدود 3 سانتیمتر و عرض آن یک سانتیمتر باشد.
– نوک موهای مسواک بایستی پخ باشد. (نباید نوک تیز و ساینده باشد)
– تعداد کلاف های مویی آن در حدود 20 تا 40 کلاف برحسب کوچکی و یا بزرگی مسواک باشد.
– تعداد رشته های نایلونی و یا مویی در هر کلاف در حدود 20 تا 40 رشته بر حسب نرمی و زبری موهای مسواک می باشد، که این تعداد رشته ها در مسواک های نرم بیشتر از مسواک های زبر است.