رفع بوی بد دهان
بوی بد دهان
امروزه40% از جمعیت جهان از مشکل بوی بد دهان یا Halitosis رنج می برند. بوی بد دهان ممکن است به علل زیر ایجاد شود:
1- مواد غذایی باقیمانده ذرات غذا در بین دندان ها، هم چنین بعضی از مواد غذایی نظیر سیر، پیاز و مشروبات الکلی تولید بوی بد دهان می کنند.
2- بیماری های دهان و دندان و عدم رعایت بهداشت دهان و دندان می تواند باعث ایجاد بوی بد گردد.
3- خشکی دهان باعث باقیماندن سلول های مرده روی سطح زبان و لثه ها می شود. تجزیه سلول های مرده سبب ایجاد بوی بد می گردد.
4- عفونت های ریوی، نارسایی کبدی، دیابت کنترل نشده، ترش کردن معده و سکسکه نیز می تواند در پیدایش عارضه ی خشکی دهان و بوی بد مؤثر باشند.
5- درصورتیکه عفونت های سینوسی از طریق مجاری بینی به گلو راه یابد، تنفس را بدبو می کند. اگر تنفس کودکی بدبو شد، ممکن است شیء کوچکی را در سوراخ بینی خود فرو کرده باشد. برونشیت و عفونت های مجاری تنفسی نیز از سایر عوامل مؤثر در ایجاد عارضه به شمار می روند.
6- سیگار کشیدن، دهان را خشک و تنفس را بد بو می کند و در دراز مدت انواع بیمارهای دهان و دندان را ایجاد خواهد کرد.
7- روزه یا رژیم های سخت به علت کاهش غلظت پاره ای از مواد شیمیایی در خون، ممکن است باعث ایجاد مشکل بوی بد دهان شود.
علل غیر پاتولوژیک بوی بد دهان
1- افزایش سن: همراه با افزایش سن، باکتری های دهان افزایش می یابد و شاید به همین سبب زنندگی بوی دهان با افزایش سن بیشتر می شود.
2- نفس صبحگاهی: شاید نفس صبحگاهی شایع ترین علت بوی بد دهان باشد. دهان سرتاسر روز به وسیله بزاق شسته می شود، به هنگام خواب جریان بزاق کم می شود. پس از برخواستن از خواب با خوردن، نوشیدن و صحبت کردن جریان بزاق تحریک شده، مواد را شسته و نفس صبحگاهی به طور طبیعی برطرف می گردد.
3- نفس گرسنگی: دهان کسانی که به عللی چون رژیم غذایی یا روزه داری یک یا چند وعده غذایی را نخورده اند، بوی ناخوشایندی می دهد. برخی معتقدند این امر به علت بازدم ریوی حاصل از متابولیسم چربی ها و پروتئین های بدن است. کاهش جریان بزاق و خشکی دهان نیز قطعا نقش مهمی دارد.
4- نفس قاعدگی: در برخی منابع به بوی بد دهان در زمان قاعدگی اشاره شده است. احتمالا روز قبل از شروع قاعدگی شروع می شود و گفته شده در زنان با قاعدگی دردناک بیشتر رخ می دهد.
5- غذا: سیر شناخته شده ترین غذا در این ارتباط است. پیاز، ماهی، غذاهای ادویه دار، رژیم های پر چربی، نوشابه های الکلی و رنگ های غذایی از سایر مواردی هستند که باعث بوی مخصوص به خود می شوند.
6- داروها: برخی از داروها و ویتامین ها مثل ویتامین B6 از دارو هایی هستند که باعث بوی بد دهان می شود. این امر احتمالا به علت دفع قسمتی از دارو از طریق ریه است.
7- نفس سیگاری: استفاده از سیگار باعث بوی نامطبوعی در دهان می شود که مدت زیاد باقی می ماند.
علل پاتولوژیک بوی بد دهان
بوی بدن دهان می تواند ناشی از بیماری های موضعی در حفره دهان، حلق، بینی یا سینوس ها، بیماری های ریوی یا مشکلات سیستمیک مثل نارسایی کبد باشد.
1- دهان و دندان: شایع ترین علت پاتولوژیک بوی بد دهان مشکلات دهان، زبان و دندان هاست. باکتری های فلوِئور طبیعی دهان قادر به تولید ترکیبات فرار سولفو VSC)) هستند که بوی بد ایجاد می کنند. بنابراین باقیماندن ذرات غذا یا هر وضعیت دیگری که باعث تسریع رشد باکتری های دهان شود، می تواند به بوی بد دهان بینجامد. بهداشت ضعیف دهان باعث باقیماندن ذرات غذا در دهان می شود.
عدم رعایت بهداشت دهان به خصوص در عقب مانده های ذهنی، معلولین و بیماران شدیدا ناخوش عامل مهمی در ایجاد بوی بد دهان می باشد. در پریودنتیت که بیماری های وابسته به بافت نگهدارنده دندان و لثه هستند، در اثر خونریزی های خفیف و مکرر وجود بافت نکروتیک و تجمع میکروبی محیط رشد مناسبی برای ایجاد بویی متعفن می شود.
به خوبی جفت نشدن دندان های مصنوعی، به علت تجمع ذرات غذا سبب بوی بد دهان می شود. وسایل ارتودنسی نیز با همین مکانیسم عمل می کنند. پلاک های دندانی توده های چسبنده ای از میکروارگانسیم ها هستند که روی ریشه و تاج دندان ها تجمع می یابند و به خصوص اگر همراه با پریدنتیت باشند، می توانند باعث بوی بد دهان شوند. پری کرونیت (التهاب بافت اطراف تاج دندان، اغلب در دندان های عقل نیمه نهفته) و پوسیدگی دندان ها در معرض اثر پاک کننده بزاق و عمل جویدن هستند و در حقیقت پوسیدگی دندان ها نقش کمی در بوی بد دهان دارد، مگر آنکه با پالپ نکروتیک همراه باشند.
2- بینی: آبریزش معمولی از بینی بوی ناخوشایندی ندارد. ضایعات تخریبی مثل جذام، جسم خارجی فراموش شده در بینی به خصوص در کودکان و افراد عقب مانده ذهنی می تواند باعث ایجاد بوی بد دهان شود.
3- سینوس ها: بیماران با سینوزیت مزمن ممکن است بوی بد دهان داشته باشند. در چنین حالتی وجود عفونت با باکتری های بی هوازی مطرح است.
برای دانستن اینکه باید درباره بوی بد دهان خود نگران باشید یا نه، با یک دندانپزشک مشورت کنیدو از خدمات حوزه دندانپزشکی بهره ببرید. دندان های خود را مرتبا با یک مسواک به روش صحیح مسواک بزنید. دندان های خود را مرتبا نخ دندان کرده و دهان خود را هر روز با یک دهانشویه فلوراید دار فاقد الکل بشویید تا از پوسیدگی دندان ها جلوگیری شود.