پلاک دندان چیست و چگونه باید آن را کنترل کرد؟
مسواک زدن:
بهداشت مناسب دهان با روش های مکانیکی و شیمیایی حاصل و حفظ می شود. این روش ها می توانند در خانه یا در مطب دندان پزشکی انجام گیرند. شواهد علمی اندکی وجود دارد که نشان می دهد مسواک زدن باعث پیشگیری از پوسیدگی های دندانی می شود. چون مسواک زدن به طور طبیعی نمی تواند پلاک را از فیشورها و سایر نقاط گیر دار حذف کند. پاکیزه سازی دندان ها به هر حال در حفظ سلامت لثه ها اهمیت دارد و ارتباط میان عدم مسواک زدن و پوسیدگی های زود هنگام در نوزادان و نومایان نشان داده شده است.

بنابراین مهارت های مسواک زدن باید به میزان زیادی تقویت شده به کودکان در تمامی رده های سنی و والدین آن ها آموزش داده شود. باید به والدین آموزش داد که به محض رویش اولین دندان های کودکانشان آن ها را مسواک بزنند و بعدها، همزمان با رویش اولین مولرها یک برنامه منظم مسواک زدن تنظیم گردد. باید تکنیک کاربردی و چگونگی استفاده از آن به والدین آموزش داده شود. از آن جایی که کودکان قادر به تامین بهداشت دهانشان به تنهایی نیستند والدین حداقل باید تا ۶ سالگی برای کودکانشان مسواک بزنند و پس از آن هم به صورت مرتب آن ها را تحت نظر داشته باشند.
مسواک های برقی دارای اثرات تمیزکنندگی مشابه مسواک های دستی هستند و فقط ممکن است برای ایجاد انگیزه در بعضی از کودکان به کار روند و به علاوه در معلولین بسیار مفید هستند. نخ دندان و خلال دندان به صورت معمول باید فقط برای دندان های دائمی که به صورت کامل رویش پیدا کرده اند استفاده شوند.
بعضی از توصیه هایی که در مورد مسواک زدن وجود دارند عبارتند از:
* مسواک زدن باید از زمان رویش اولین دندان آغاز شود و با اصول صحیح و به طور منظم از زمان رویش اولین مولر دائمی انجام گیرد.
* دوبار در روز مسواک زده شود: بعد از صبحانه و قبل از خواب
* مسواکی نرم با سری کوچک و دسته ای بزرگ برای کودکان کوچک تر انتخاب کنید.
* میزان کمی خمیر دندان فلوراید دار انتخاب کنید.