عصب کشی دندان چیست؟
عصب کشی دندان (درمان ریشه دندان)
هنگامی که پوسیدگی از مینا و عاج عبور کرده، به مغز دندان برسد، اصطلاحا در دندانپزشکی گفته می شود که پوسیدگی به عصب رسیده است. در این زمان است که دندان نیاز به درمان ریشه یا عصب کشی دارد. اگر با خوردن آب سرد، درد تیز و زود گذری ایجاد شود و به عبارتی دندان تیر بکشد، بیان گر آن است که پوسیدگی عمیق است ولی هنوز به عصب نرسیده است و با ترمیم دندان به وسیله دندانپزشک، مشکل برطرف خواهد شد.
. اما اگر این درد چند دقیقه طول بکشد و یا بیمار، دارای درد خود به خود شبانه و غیر قابل تحمل باشد به عصب رسیده و به درمان ریشه نیاز خواهد بود.
برای درمان ریشه، دندانپزشک پوسیدگی دندان را برمی دارد، پالپ دندان عفونی را خارج کرده و با مواد مناسبی کانال های دندان را پر می کند. اگر درمان ریشه انجام نشود، عفونت از انتهای ریشه به استخوان مجاور نفوذ کرده؛ باعث آبسه دندانی دردناک خواهد شد. وقتی دندان پوسیده می شود، امکان دارد به دلیل گسترش عفونت، پالپ درگیر شده و یک آبسه عفونی در انتهای ریشه دندان به وجود آید.
برای حذف آبسه باید کل پالپ عفونی را خارج کنیم. برای این کار ابتدا با فرز، پوسیدگی های تاج دندان را برمی داریم تا به پالپ برسیم.
سپس با وسیله ای به نام فایل، وارد کانال های ریشه می شویم و ضمن خارج کردن پالپ عفونی کانال ها، مقداری از دیواره کانال، که آلوده به میکروب هاست، را برمی داریم. سپس باید کانال های تخلیه شده را با ماده ای پر کنیم تا از آلودگی مجدد توسط میکروب ها جلوگیری شود، نام این ماده گوتاپرکا است و با وسایلی به نام اسپریدر و پلاگر به داخل کانال ها هدایت شده و آن را پر می کند.
در مراحل بعدی هم اگر میزان از دست رفتن تاج دندان زیاد باشد، با قراردادن پست در کانال و کراون کردن (روکش کردن) دندان را ترمیم می کنیم.
نکته مهم این است که دندان پس از عصب کشی دیگر حس نخواهد داشت و در صورتی که دوباره دچار پوسیدگی شود، طبیعتا دردی احساس نخواهد شد و این پوسیدگی به تدریج دندان را از بین خواهد برد. بنابراین برخلاف عقیده رایج، دندانی که عصب کشی شده نیاز بیشتری به مراقبت خواهد داشت.
آیا می دانید:
1- آیا می دانید نداشتن درد دندان بیانگر داشتن دندان های سالم نیست.
2- آیا می دانید عامل اصلی بوی بد دهان پوسیدگی دندان ها می باشد.
3- آیا می دانید اگر دندان های شما به چای داغ حساس است، نیاز به عصب کشی دارد.
4- آیا می دانید اگر دندان های شما به آب سرد حساس است، احتمالا با یک ترمیم ساده قابل درمان است.
5- آیا می دانید استفاده از نخ دندان، حدود 60 درصد از پوسیگی های بین دندانی را کاهش می دهد.
6- آیا می دانید از 2.5 سالگی باید مسواک زدن را به کودکان خود آموزش دهید.
7- آیا می دانید حتی در صورت استفاده صحیح از مسواک هر 3 الی 4 ماه مسواک خود را باید تعویض کنید.
8- آیا می دانید بر خلاف تصور عموم، جرمگیری هیچ ضرری برای مینای دندان ندارد.
9- آیا می دانید مصرف ژل فلوراید، هر 6 ماه یکبار برای کودکان 3 الی 15 سال توصیه می شود.
10- آیا می دانید دندانی که امروز کشیده شود، دیروز قابل درمان و پریروز قابل پیشگیری بوده است.
11- آیا می دانید اولین دندان شیری در سن 6 ماهگی و اولین دندان دائمی در سن 6 سالگی رویش می یابد.
12- آیا می دانید استرس و نگرانی های عصبی با کاهش ترشح بزاق باعث بوی بد دهان و تشدید پوسیدگی های دهانی می شود.
13- آیا می دانید در صورت پوسیدگی شدید اولین دندان آسیای دائمی بزرگ، توصیه می شود در سن 8 الی 10 سالگی به طور قرینه کشیده شود.
14- آیا می دانید بی اهمیت شمردن دندان های شیری کودک با تغییرات شدید قوس فکی هزینه های زیادی در انجام ارتودنسی به شما تحمیل خواهد نمود.
15- آیا می دانید مکیدن انگشت شست تا 1.5 سالگی طبیعی و بعد از آن به جهت تشدید بیرون زدگی دندان های جلو، یک اختلال محسوب می شود.
16- آیا می دانید بر خلاف تصور افراد، عسل طبیعی با داشتن 85 درصد قند به شدت موجب پوسیدگی دندانی می شود.
17- ایا می دانید تتراسایکلین به علت عبور از جفت در دوران جنینی باعث تغییر رنگ دائمی دندان ها می شود.