جرمگیری دندان
جرمگیری دندان در تهران
از تجمع میکروب های دهان بر روی زمینه و لایه چسبنده ای از بزاق تشکیل می شود که پلاک میکروبی نام دارد و حاوی مقادیری از خرده های غذایی نیز می باشد. این لایه، با کشیدن ناخن بر دندان به زیر ناخن جمع شده و به راحتی با مسواک زدن پاک می شود. ولی با شستشوی فقط با آب و یا دهانشویه های معمولی پاک نمی گردند.
لذا بایستی برای پاک کردن آن از وسایلی چون مسواک، خمیردندان و نخ دندان استفاده کرد. اگر پلاک میکروبی هرروز و یا در مراحل اولیه از سطح دندان تمیز نشود، املاح موجود در بزاق و مواد غذایی بر آن رسوب نموده و منجر به ایجاد جرم دندان که سخت می باشد، می گردد. جرم با مسواک زدن پاک نشده و با عمل جرم گیری توسط دندانپزشک برداشته می شود.
آیا جرمگیری به دندان صدمه می زند؟
خیر، جرم دندان علاوه بر اینکه برای لثه و بافت های نگهدارنده دندان مضر می باشد، محلی نیز برای تجمع و تکثیر میکروب های پوسیدگی زا است. با عمل جرمگیری تعداد این میکروب ها در دهان به مراتب کمتر می شود. با برداشته شدن جرم، بیمار ممکن است با زبانش حس کند که دندانش خالی شده است.
این احساس همراه با مقداری حساسیت به سرما یا گرما (بعد از جرمگیری) این تصور غلط را تقویت نموده است که شاید دندان هایش در حین جرمگیری تراش خورده باشند، در صورتی که مکانسیم دستگاه جرمگیری لرزشی بوده و قادر به تراش نمی باشد.
علت حساسیت دندان به سرما بعد از جرمگیری چیست؟
دندان ها دارای حس بوده و در ناحیه ی طوق بسیار حساس تر می باشند. وجود جرم بر طوق دندان به علت ضخامتی که دارد به عنوان یک عایق حرارتی عمل می کند و یا به عبارت دیگر جلوی حس دندان را می گیرد. با برداشته شدن آن بدیهی است که دندان بهتر متوجه تغییرات حرارتی می گردد.
ضمنا بر اثر وجود جرم لثه پر خون و متورم شده و با عمل جرمگیری التهاب آن فروکش می کند. حساس شدن به سرما را می توان به احساسی که بدن انسان بعد از استحمام دارد، تشبیه نمود. حساسیت به سرما همیشه و غالبا به وجود نیامده و در صورت ایجاد، گذرا و موقتی بوده و جای هیچگونه نگرانی ندارد.
آیا دندان بعد از جرمگیری لق می شود؟
خیر، با تجمع تدریجی جرم بر دندان، لثه و به دنبال آن مقداری از استخوان نگهدارنده تحلیل می رود. در حقیقت دندان به این دلیل قبلا لق شده ولی به علت انباشتگی ویکپارچگی جرم و چسبیده شدن دندان ها به هم توسط آن، این حالت درک نشده و یا برداشته شدن جرم کشف می گردد و بیمار آن را منتسب به عمل جرمگیری می داند.
یک ضرب المثل می گوید “جلوی ضرر را از هر کجا بگیری، منفعت است”. لق شدن منوط به تحلیل استخوان و انساج نگهدارنده دندان در اثر جرم و پلاک میکروبی است و در همه موارد به خصوص در مراحل اولیه بیماری های لثه و بافت های اطراف دندان دیده نمی شود.
آیا جرمگیری درد دارد؟
خیر، موردی برای بی حس کردن دندان به هنگام جرمگیری وجود ندارد. جرمگیری یا توسط قلم های دستی و یا با دستگاه التراسونیک و در موارد پیشرفته تر با دستگاه ایرفلو انجام می شود. نوک قلم دستگاه جرمگیری دارای لرزش یا نوساناتی می باشد که با زدن ضربه های بسیار کوتاه بر جرم، آن را پاک می کند و دندان را نمی تراشد، آب دستگاه علاوه بر تمیز کردن و شستشو، دندان را نیز خنک می کند.
جرمگیری را هر چند وقت باید انجام داد؟
بسیاری از اشخاص با یکبار جرمگیری و رعایت همیشگی بهداشت دهان و دندان مکن است تا مدت ها نیازی به جرمگیری مجدد نداشته باشند. بدیهی است که هر گونه کوتاهی در رعایت اصول بهداشت دهان منجر به تجمع دوباره جرم خواهد شد.
ضمنا بعضی از بیماران به علت دارا بودن بزاقی با ویژگی های خاص از نظر میزان ترشح و ترکیب، بسیار مستعد به تشکیل جرم هستند، توصیه می گردد جرمگیری در تناوب زمانی کوتاه تری انجام شود.
آیا استفاده از خمیر دندان های ضد جرم مفید می باشد؟
خیر، اگر جرم با مسواک و خمیر دندان پاک نشد، برای پاک کردن آن بایستی از دندانپزشکان کمک گرفت. ضمنا خمیر دندان هایی که به عنوان ضد جرم معرفی شده اند دارای مقادیر زیادی از مواد ساینده بوده و فقط رنگ و لکه های رسوب نموده بر دندان را کهStain نام دارد، تمیز می کند و استفاده همیشگی از آن ها نوصیه نمی گردد.
این خمیردندان ها، به علت دارا بودن مواد ساینده زیاد، ایجاد خراش های بسیار ظریف بر سطح دندان ها نموده و زمینه را برای تجمع و چسبندگی بیشتر پلاک میکروبی فراهم می آورند.
جرمگیری با دستگاه ایرفلو
ایرفلو روشی بی نظیر و بسیار سریع تر در پاکسازی پلاک های دندانی است. این سیستم با ترکیب هوا، آب و بی کربنات سدیم عمل می کند. جریان پرفشار آب و هوا سطح جرم گرفته دندان ها را بسیار سریع تر و کارامدتر از روش های سنتی پاکیزه می کند. این روش هم چنین یک راه عالی و تکمیلی برای سفید کردن دندان هاست. مزیت این نوع درمان این است که لکه ها را بدون آسیب رساندن به رنگ اصلی دندان ها برطرف می کند.
در صورتی که اقدام شما برای جرمگیری با این روش به موقع باشد، لکه های ایجاد شده ناشی از مصرف چای، قهوه، نوشیدنی های رنگی، ادویه جات، دهانشویه های رنگی و دخانیات کاملا برطرف خواهند شد. معمولا استفاده از این روش قبل از انجام بلیچینگ و کامپوزیت دندان ها توصیه می شود. این روش هیچگونه دردی در بیمار ایجاد نمی کند. بنابراین هیچ نیازی به تزریق بی حسی نیست. ضمنا سطح دندان را هم خراش نمی دهد.
مهم ترین مزایای روش جرمگیری دندان با ایرفلو شامل موارد زیر است:
1- سرعت جرمگیری بالا: از مهمترین مزایای جرمگیری دندان با ایر فلو می توانیم به سرعت انجام آن اشاره کنیم. این ویژگی روش ایرفلو را از سایر روش های سنتی متمایز می سازد و سرعت انجام آن تقریبا سه برابرشیوه های سنتی گذشته است. این روش هیچ آسیبی به دندان ها وارد نمی کند و به هیچ عنوان آن ها را نمی ساید.
2- نفوذ عالی بر روی دندان ها: دستگاه ایرفلو با اعمال فشار کنترل شده آب و پودر بر روی سطح دندان ها به راحتی به لکه ها و عمق جرم ها نفوذ کرده و آن ها را در کمترین زمان ممکن از بین می برد. یعنی شما پس از گذشت 30 دقیقه دیگر هیچ آثاری از لکه ها و جرم دندان هایتان مشاهده نمی کنید و می توانید از دندان های سفید و صیقلی خود لذت ببرید.
3- آسودگی و راحتی بیمار: مطمئنا حضور در دندانپزشکی، هر شخصی را دچار استرس و نگرانی می کند و اکثر افراد از درد ناشی از جرمگیری و سایر روش های درمانی دندان ترس دارند. اما روش جرمگیری دندان با ایرفلو هیچگونه دردی نداشته و به راحتی انجام می شود.
ایرفلو یک روش غیر تهاجمی برای از بین بردن جرم موجود بر روی سطح دندان ها است که بسیار سریع و راحت و بدون هیچگونه ایجاد حساسیت و عوارض بعدی، صورت می گیرد. بنابراین برای انجام ایرفلو هیچ ترسی نداشته باشید و با خیال راحت به دندانپزشکی مراجعه کنید.
4- مناسب برای پیش از ارتودنسی: استفاده از روش جرمگیری دندان با ایرفلو برای افرادی که قصد انجام ارتودنسی دارند بسیار مناسب و ایده آل است. زیرا پیش از انجام ارتودنسی باید دندان ها کاملا تمیز و عاری از جرم و باکتری باشند و به همین جهت استفاده از روش ایرفلو پیش از انجام ارتودنسی، گزینه بسیار مناسب و خوبی است.