تکنولوژی ایمپلنت دیجیتال
ایمپلنت دیجیتال اساسا چه تفاوتی با ایمپلنت هایی که تا به حال وجود داشته اند، دارد؟
سالیان سال است که ایمپلنت دندان به روش معمول انجام می شود و تکنیک انجام آن نیز آن چنان تفاوتی نکرده است، اما استفاده از رادیولوژی های سه بعدی یا CBCT تحول بزرگی در زمینه ایمپلنت بود و این امکان را برای جراحان و دندانپزشکان فراهم کرد که نگاه دقیق تری به آناتومی استخوانی که قرار است ایمپلنت در آن قرار بگیرد، داشته باشند و با اطلاعات کامل و دقیق تری این کار را انجام دهند.
روال کار برای جراحی ایمپلنت اساسا به این روش بود که ابتدا بیمار باید یکCBCT تهیه کند،که یک نوع CTSCAN سه بعدی هست که با توجه به آن گرافیCTSCAN تصمیم گرفته می شود که از چه نوع ایمپلنتی استفاده بکنیم و حدودا ماجرا تحت کنترل بود. تا اینکه ما در حین جراحی لثه رو باز می کردیم و استخوان را می دیدیم و تصمیم می گرفتیم که دقیقا جهت جایگذاری ایمپلنت به چه صورت باشد، کج تر یا راست تر باشد.
خیلی وقت ها حین جراحی و در محیط های خون آلود این تشخیص که در چه جهت ایمپلنت گذاشته بشه بسیار سخت است. خیلی از خطاهایی که حین ایمپلنت اتفاق می افتد، خطاهایی هستند که توسط جراح و در حین جراحی اتفاق می افتند. گاهی اوقات تشخیص اینکه چه مقدار دقیقا ایمپلنت مزیالی تر یا دیستالی تر باشد، خیلی کار سختی است. حالا شما تصور بکنید برای فردی که کلا دندان ندارد، برای اینکه ایمپلنت ها دقیقا در جای درست و موازی با یکدیگر قرار بگیرند، چقدر کار سختی می تواند باشد.
امروزه یکسری ایمپلنت های جدیدتری به نام ایمپلنت های هدایت شده یا Guided وارد حوزه دندانپزشکی شده اند. اساس این ایمپلنت ها بر این است که در واقع انجام جراحی قبلا به صورت مجازی روی نرم افزار های خاصی انجام می پذیرد و تعیین می شود که ما ایمپلنت را در چه نقطه ای و در چه جهتی قرار بدهیم و بعد وارد فاز جراحی بشویم.
بیمارانی که تمایل به ایمپلنت با روش Guided دارند، چه اقداماتی باید انجام دهند؟
1- معاینه حضوری
2- پس از مشخص شدن طرح درمان
نوشتن CTSCAN، در روش قدیمی SCAN از همان ناحیه مورد نظر برای جایگذاری ایمپلنت کفایت می کرد، اما در روش Guidedفرقی نمی کند یک یا چند ایمپلنت باشد، باید کل فک SCAN شود، که CTSCAN در کلینیک های رادیولوژی فک و صورت انجام می شود.
3- انجام اسکن دیجیتال که با استفاده از Oral Scanner در لابراتورا دندانسازی و یاکلینیک دندانپزشکی انجام می شود.
4- تمامی اطلاعات بدست آمده از CTSCAN وSCAN Digital را در یک نرم افزار وارد می کنیم، نرم افزار با کمک این اطلاعات که اطلاعات بافت نرم و بافت سخت شما به صورت همزمان است، یک مدل سه بعدی از فک شما برای ما ایجاد می کند، که ما به راحتی در این مدل فک شما می توانیم نواحی آناتومیک، عروق و اعصاب و … را ببینیم و با توجه به الگوی سه بعدی تصمیم می گیریم که ایمپلنت باید چگونه و در چه جهتی باشد و چه نوع ایمپلنتی در کجا قرار بگیرد و خیلی راحت این کار را به صورت مجازی انجام می دهیم.
این نرم افزار به ما کمک می کند که Safe ترین جای ممکن برای قرار دادن ایمپلنت را انتخاب کنیم، به ما کمک می کند ایمپلنتی که قرار می دهیم به شریان های مهم وارد نشود، استخوان کافی اطرافش باشد و بافت نرم کافی اطرافش باشد.
از روی مدل سه بعدی که به صورت کامپیوتری وجود دارد ما یک وسیله ای را به اسمSurgical Guide طراحی می کنیم که به معنی راهنمای جراحی می باشد. راهنمای جراحی یک قطعه از جنس رزین است که به وسیله ی پرینتر سه بعدی آن را پرینت می کنیم.
در واقع طراحی که بر روی مدل انجام شده است به ما یک وسیله ای به نام Surgical Guide می دهد. یک قسمتی از Surgical Guide بر روی دندان ها در حین جراحی سوار می شود و دارای یکسری سوراخ ها برای دریل کردن است.
چگونه یکSurgical Guide باعث می شود که دقیقا ایمپلنت بر سرجای مشخص شده از روی نرم افزار در حین جراحی قرار بگیرد؟
وقتی که ما بخواهیم یک ایمپلنت دیجیتال انجام بدیم حتما باید سیستم ایمپلنت دیجیتالی باشد. در سیستم دیجیتالی تمامی مراحل پیش بینی شده است.
Guide خاص هر بیمار می باشد و کاملا منطبق بر دندان های فرد است و بر رویSurgical Guide پنجره هایی وجود دارد که می توانیم متوجه بشیم به خوبی بر روی دندان قرار گرفته است یا خیر.